Romania semneaza Conventia europeana pentru drepturile animalelor

Romania a fost nevoita sa semneze la Strassbourg, la 23 iunie 2003, Conventia europeana pentru drepturile animalelor de companie.

“Semnarea de catre Romania a acestei conventii va reprezenta un semnal pozitiv pe plan international cu privire la respectarea de catre tara noastra a legislatiei europene in domeniul protectiei animalelor de companie” este motivatia unor nume grele precum Ion Iliescu, Adrian Nastase, Ilie Sarbu, Mircea Geoana si Rodica Stanoiu. Cu alte cuvinte, nu mila crestineasca fata de amaratele patrupede i-a impins pe acesti oameni sa fie buni ci… integrarea in Europa. Ne bucuram sa vedem ca cetatenii europeni nu sunt niste insensibili si niste iresponsabili si sa vedem ca oamenii considerati “civilizati” nu ignora bunastarea animalelor de companie.

Conventia Europeana are 6 capitole si 23 de articole. Iata cateva puncte:

Capitolul II, art 3,
Principii de baza pentru bunastarea animalelor

1) Nimeni nu trebuie sa cauzeze inutil durere, suferinte fizice sau psihice unui animal de companie.
2) Nimeni nu trebuie sa abandoneze un animal de companie
(…)

art 4
Detinerea

1) Orice persoana care detine un animal de companie sau are grija de un animal de companie trebuie sa fie responsabil de sanatatea si bunastarea animalului.
(…)

art 8

1) Orice persoana care, la momentul intrarii in vigoare a Conventiei, comercializeaza sau creste ori adaposteste, in scopuri comerciale sau care administreaza un refugiu pentru animale, trebuie sa faca o declaratie autoritatii competente, intr-un interval stabilit de fiecare Parte.
(…)

art 11
Sacrificarea

2) Urmatoarele metode de sacrificare trebuie sa fie interzise:

a) inecul si alte metode de asfixie
(…)
b) utilizarea otravurilor sau a drogurilor
(…)
c) electrocutarea
(…)

Capitolul III
Masuri suplimentare referitoare la animalele fara stapan

art 12
Reducerea numarului de animale fara stapan

a) Atunci cand o Parte estimeaza ca numarul de animale fara stapan constituie pentru ea o problema, ea trebuie sa ia masurile legislative si/sau administrative necesare pentru reducerea numarului acestora prin metode care nu cauzeaza dureri, suferinte sau temeri evitabile.
(…)
b) Partile sunt obligate sa respecte:

– identificarea permanenta a cainilor si pisicilor prin mijloace corespunzatoare care sa nu produca decat dureri, suferinte, temeri usoare sau temporare cum ar fi tatuarea insotita de inregistrarea numarului precum si de numele si adresele proprietarilor
– reducerea reproductiei neplanificate a caiilor si pisicilor si de incurajare a sterilizarii acestora

Capitolul IV-
Informare si educare

art 14
Programe de informare si educare

Partile se angajeaza sa incurajeze dezvoltarea programelor de informare si de educare pentru a promova in randul organizatiilor si indivizilor implicate in: detinerea, cresterea, dresajul, comertul si adapostirea animalelor de companie, constientizarea si cunoasterea dispozitiilor si principiilor prezentei Conventii. In aceste programe , atentia trebuie sa se indrepte in special asupra urmatoarelor subiecte:

a) dresajul animalelor de companie in scop comercial sau pentru competitii care trebuie sa se efectueze de catre persoane avand cunostintele si competentele corespunzatoare;
b) necesitatea de a descuraja:

– incerdintarea animalelor de companie persoanelor pana la varsta de 16 ani fara consimtamantul expres al parintilor
(…)
– inmultirea neplanificata animalelor de companie
(…)

d) riscurile care decurg din achizitionarea iresponsabila a animalelor de companie, care conduce la cresterea numarului de animale nedorite si abandonate

Concluzii: Romania trebuie sa se achite de sarcinile pe care si le-a luat semnand aceasta Conventie. Prin urmare , atunci cand cerem drepturi pentru animale, o putem face invocandu-se imperios respectatea Conventiei Europene.

O alta consecinta importanta este ratificarea Conventiei intr-un proiect de lege, devenit ulterior,prin votul Parlamentului, LEGEA DE PROTECTIE A ANIMALELOR, LEGEA 205/4004, modificata prin legea 9/2008.

Aveti posibilitatea sa cititi aici textul integral al Conventiei Europene pentru protectia animalelor de companie.