American curl

Rasa American curl a apărut în anul 1981, în Lakewood, California, când o pisică neagră, cu părul lung și mătăsos și cu urechi neobișnuite, a apărut la ușa familiei Ruga. Ea a fost hrănită și primită în casă, iar stăpânii au numit-o Shulamith. În decembrie 1981 ea a dat naștere la 4 pisoi din care 2 aveau urechile îndoite. Stăpânii au contactat un genetician pentru a studia fenomenul și s-a confirmat că urechea neobișnuită, probabil moștenită, e o mutație genetică.

Aspect American Curl

Pisica de rasa American curl este de talie medie, are blana moale, matasoasa si lipita de corp. American curl este unica rasa de pisici cu urechi indoite inapoi. La nastere pisoii au urechile drepte, iar dupa 3-4 zile acestea incep sa se indoaie atingand forma finala la varsta de 4 luni. La aceasta varsta crescatorul profesionist poate stabili calitatea pisicii, bazandu-se pe gradul de indoire al urechilor, corelat cu tipul corpului.

Intretinerea blanii unei pisicute American curl nu va va da multa bataie de cap, trebuie doar sa o periati de 1 (par scurt) – 2 (par lung) ori pe saptamana pentru a preveni incalcirea acesteia si pentru a indeparta firele moarte. Urechile sale carcateristice sunt cele care au nevoie de o atentie sporita: cel putin o data pe luna trebuie sa fie curatate cu grija, pentru a nu irita cartilajul pavilionului, tare, dar subtire si delicat.

Dimensiuni fizice

Pisica de rasă American curl este de talie medie, are blana moale, mătăsoasă și lipită de corp. American curl este unica rasă de pisici cu urechi îndoite înapoi. La naștere pisoii au urechile îndoite, iar după 3-4 zile acestea încep să se îndoaie atingând forma finală la vârsta de 4 luni. La această vârstă crescătorul profesionist poate stabili calitatea pisicii, bazându-se pe gradul de îndoire al urechilor, corelat cu tipul corpului.

Caracter și comportament

Pisica de rasă American curl este foarte credincioasă și afectuoasă față de stăpân. Iubește compania oamenilor și se adaptează foarte ușor la orice. Cu toate că sunt considerate pisici inteligente își păstrează comportamentul de pisoi chiar și la maturitate.
American Curl este o rasa orientata catre oameni, credincioasa si afectuoasa. Avand un temperament bagacios si curios, isi asista companionii umani in orice intentioneaza sa faca acestia. American Curl iubeste compania oamenilor si se adapteaza extrem de repede cu orice alt tip de animal, copii sau situatii noi. Desi sunt considerate a fi pisici inteligente, isi pastreaza comportamentul de pisoi chiar si la varsta adulta. In afara de faptul ca sunt disponibile atat in vrianta cu blana scurta, cat si cu blana lunga, pisicile din rasa American Curl pot fi de orice culoare sau pattern de blana. Ochii pot avea si ei, o intreaga paleta de culori.

Aspecte particulare

Ingrijirea American Curl-ilor cu parul scurt este floare la ureche; o simpla periere o data pe saptamana este mai mult decat suficienta. Chiar si American Curl-ii cu parul lung, cu parul lor semi-lung si cu putin puf, necesita o minima ingrijire. Asigurati-va ca-i periati de circa doua ori pe saptamana, cu un pieptan din metal pentru a inlatura parul mort si pentru a preveni incurcarea acestuia si va fi singura grija pe care o aveti.

La nastere, urechile American Curl-ului vor arata ca la oricare alta pisica. In primele 7 zile, urechile devin mai ferme si incep sa se lase si sa se rasuceasca spre exterior. Din moment ce gradul de rasucire se poate modifica spectaculos intr-o perioada scurta de timp, este bine sa asteptati pana ce puii au varsta de cel putin 18 saptamani pentru a putea achizitiona un pisoi de calitate pentru expozitii. Pana atunci, urechile isi capata forma caracteristica de adult. Atat la adulti, cat si la pui, o atentie trebuie acordata modului de manipulare a urechilor pentru a preveni ruperea cartilajului auricular; astfel, este indicat sa nu fortati urechea intr-o pozitie nefireasca.

Boli si afectiuni curente

In general, American Curl-ii sunt niste pisici rezistente si sanatoase, care, cu o alimentatie adecvata, miscare, ingrijire medicala de specialitate (vaccinari, deparazitari, controale periodice, etc.) si afectiune din partea stapanului, vor fi longevive.

Fiind o rasa mai nou aparuta, se cunosc inca putine dintre sensibilitatile sale de ordin medical. Momentan, nu au fost semnalate boli sau afectiuni care sa apara cu o anumita frecventa la aceasta rasa. Pisicile American Curl sunt predispuse afectiunilor curente specifice felinelor, in general, fara o frecventa crescuta a uneia dintre ele. Masculii nu sunt feriti de sindromul urologic felin (formarea de pietricele la nivel renal sau vezical), motiv pentru care trebuie avuta o atentie sporita asupra alimentatiei si aparitiei eventualelor dificultati de urinare.

Dupa o anumita varsta, in functie si de individ, au tendinta de a depune tartru dentar, cu predilectie pe molari si carnasiere.

Ideal este ca dupa varsta de 6-8 ani, chiar daca aveti un exemplar sanatos, sa-i faceti un control de rutina si cateva investigatii (ecografie, radiografie, analize de sange si urina) pentru a depista din timp eventualele sensibilitati si pentru a incerca remedierea acestora printr-o alimentatie corespunzatoare sau cu ajutorul unui tratament adecvat.

Speranta medie de viata a American Curl-ului este de 14-15 ani, unele exemplare fiind chiar mai longevive.